Tulitehoa.fi Asiaa energiatehokkuudesta ja kilpailukyvystä

Kustannustehokkuus on seurausta energiatehokkuudesta, #1

  • Oy S&S Fred Ab, tuotantoluvut 2008 - 2016. Energiatehokkuus kasvanut 2012 alkaen. Palaminen optimoitu PARI lisäaineella 02/2012
    Oy S&S Fred Ab, tuotantoluvut 2008 - 2016. Energiatehokkuus kasvanut 2012 alkaen. Palaminen optimoitu PARI lisäaineella 02/2012

Tämä blogikirjoitus sisältää painavaa asiaa energiatehokkuudesta ja sen on tarkoituksena toimia aktivoivana herätteenä suomalaisille yritys- ja talouselämän päättäjille kuin myös kotitalouksille ja poliitikoille. Samalla tämä blogi toimii myös  yksittäisen tuotteen hyötyjen osittaisena esittelynä, pahoitteluni siitä.

PARI nimisellä polttoöljyjen lisäaineella on mahdollista nostaa kaikkien polttoöljylaatujen energiatehokkuutta poltinsovelluksissa merkittävästi. Se on lisäainepaketti, jolla esivalmistellaan polttoöljy parempaan palamiseen sekä pidennetään öljyn varastointikestävyyttä.

Kattavissa asiakaskokemuksissa on todennettu, että PARIa oikein käyttämällä säästää tyypillisesti 40% polttoöljyn kulutuksessa poltinkäytössä. Kulutuksen vähentymän kokoluokka on sellainen, jota monen on vaikea hyväksyä, koska ei pysty käsittämään mihin tämä vähentymä perustuu.

Tästä johtuen tuotetta edustavana tahona pääsee usein vastaamaan kysymyksiin kuten "Mistä se lisäenergia siihen polttoöljyyn tulee?"tai korjaamaan väärinkäsityksistä kumpuavia totuuksia kuten "Yli 90% kattilahyötysuhteesta on mahdotonta nostaa 40 % ". Vastaan lyhyesti, että ei tule eikä nousekkaan, emmekä ole kumpaakaan näistä väittäneet koskaan tapahtuvankaan.

Jotta keskuudessamme olisi jatkossa vähemmän tämän kaltaista väärinkäsittämistä niin annan nyt lyhyen vastauksen julkisesti blogissa, jotta yleinen tietoisuus tässä asiassa hieman kehittyy.

PARI-tuotteet vähentävät polttoöljyn kulusta esivalmistelemalla polttoöljyn parempaan palamiseen, jolloin polttoöljyn energiasisältö on kuumemman liekin ansiosta paremmin hyödynnettävissä.  Tämä parempi hyödynnettävyys perustuu puhtaasti fysiikkaan, eli sellaiseen ilmiöön kuin lämmön vapautumiseen lämpösäteilyn muodossa. Mitä enemmän polttoaine vapauttaa energiaa juuri lämpösäteilyn muodossa, sitä paremmin polttoöljyn energiasisältöä tarvitseva prosessi käyttää energian hyödykseen. Tällöin häviöt vähenevät ja termodynaaminen prosessi toimii paremmalla hyötysuhteella. Tästä seuraa, että haluttu työ tehdään lyhyemmässä ajassa ja vähemmällä energialla.

Jaa että mitä juuri kirjoittamallani tarkoitin? Tarkoitin sillä sitä, että kun lämpösäteily polttoöljyn energiasisällöstä lisääntyy, vähentyy johtuvanlämmön muodostuminen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että polttoöljyn energiasisältöä tarvitseva prosessi vastaanottaa jatkossa vähemmän energiaa johtuvanlämmönsiirtymisen kautta. Tämä tarkoittaa sitä, että energiaa tarvitseva prosessi hukkaa jatkossa vähemmän johtumislämpöhäviöitä ulos.

Näin ollen, jotta pystyy vähentämään jonkun sovelluksen energian tarvetta 40 tai 50 % ei tarvitse rikkoa ensimmäistäkään fysiikanlakia tai nostaa ainoankaan kattilan hyötysuhdetta yli 100%:n.

Suomalaisen kansantalouden kannalta mietittynä olisi tärkeää ymmärtää, että kustannustehokkuus ja energiatehokkuus eivät kulje ainoastaan käsikädessä, vaan että kustannustehokkuus on seurausta energiatehokkuudesta.

Polttoaineen karakteristiset ominaisuudet määrittelevät kattilalaitoksen takana olevan termodynaamisen prosessin hyötysuhteen eli toisin sanoen tehtaan tuotannon tai kiinteistön lämmittämisen energiatehokkuuden. Kattilahyötysuhde on tilastointeihin perustuva laskennallinen suhdeluku, joka ei ota huomioon polttoaineen karakteristisia ominaisuuksia tai polttoaineen vaihtelevaa kykyä vapauttaa kemiallistaenergiaansa lämpösäteilynä.

Nykyisellä tuotteidemme tuotekehitysasteella n. yhdeksän vuotta suomalaista teollisuutta ja kaksi vuotta kuluttajia  palvelleena tiedän mistä puhun, kun puhun energiatehokkuuden nostosta termodynaamisessa prosessissa.

Kun haluaa tutustua PARI lisäaineen ominaisuuksiin ja julkioleviin käyttäjä kokemuksiin, sen tekee tehokkaimmin osoitteessa http://www.tulitehoa.fi . PARI polttoöljyjen lisäaine on erinomainen ratkaisu, kun halutaan teollisuuteen energiatehokkuutta. PARI light on tuote, joka on suunnattu kotitalouksien öljylämmitysjärjestelmiin ja se on kustannustehokas tapa säästää lämmityskuluissa.

Toivoisin, että blogini lukeneet voisivat jakaa viestiäni eteenpäin, jotta esittämäni asia saa sille vaatiman huomioarvon suomalaisesssa keskustelussa. Tällä hetkellä termodynaamisten prosessien tarkastelu lämpösäteilyn siirtymisen osalta on käsitykseni mukaan lähes nollaluokkaa ja tämä näkyy yhteiskuntamme energiainfrastruktuurissa huolestuttavina piirteinä.
 

Pitääkseni blogin suhteellisen lyhyenä, lopetan tältä erää tähän. Keskustelu todennäköisesti alkaa kommenttiosiossa käymään kiivaana ja ennen kuin sinne kukaan lähtee kommentoimaan, että tuottemme on humpuukia, niin pyydän, että mietit jo valmiiksi, ennen kuin julkaiset kommenttisi, että pystytkö perustelemaan vastaväittämäsi kestävästi. Minä nimittäin olen omani yllä jo perustellut.

Kiitos lukijoille!

 

Edit Helmikuu 2017, lisätty kuvaaja S&S Fred Ab:n energiankulutuksesta ja satomäärästä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Hometalot ovat seurausta eneriatehokkuudesta purkukustannuksineen.

Ville Valkama

En ota nyt kantaa rakennusmääräyksiin tai homeongelmaan sen enempää, mutta energiatehokkuutta on monenlaista. On toimivaa ja vähemmän toimivaa.

Itse kirjoitin tuosta toimivasta, joka mahdollistaa paremmin hengittävät seinärakenteet pienemmillä energiahäviöillä, koska lämmitykseen tuotettu energia toimii tehokkaammin muodostaen vähemmän johtumislämpöhäviöitä.

Pureidun siis energiaan itsessään, en eristämiseen.

Pasi Hämeenaho

Voisitko esitellä tuotteen toimintamekanismin? Kerrot tekstissäsi että öljy esivalmistellaan polttoa varten, mutta kuinka tuote sen tekee?

Ville Valkama

PARI-tuotteilla öljysäiliöstä poistetaan ongelmia, kuten sakka-, vesi- ja leväongelmat. Näiden lisäksi öljynpintajännitys alenee ja öljy tasalaatuistuu.

Ongelmaton, tasalaatuinen ja alemman pintäjännityksen omaava öljy pisaroituu samalla esilämmityslämpötilalla ja sumutuspaineella pienempinä pisaroina kuin aiemmin.

Tämä mahdollistaa enemmän palamispinta-alaa palamisilman kanssa, joka nopeuttaa öljyn palamista ja nostaa liekin lämpötilaa. Tällöin öljyn energiasisältö vapautuu aiempaa enemmän lämpösäteilyn kautta, joka nostaa rakennuksen tai muun prosessin lämmönkäytön hyötysuhdetta. Tämä näkyy energian kulutuksen vähentymänä.

Tätä ilmiötä on hyvin hankala mitata tavanomaisin mittalaittein laboratoriossa. Ilmiön todentaminen helpoimmillaan tapahtuu teollisuudessa tuotannon vaatiman energiantarpeen vertailuna. Kiinteistöjen lämmittämisessä asian todentaminen on järkevintä vuositason vertailussa, jossa tietenkin pitää pystyä sulkemaan pois erilaisia muuttujia. Mitä pidempi lämmitys- ja huoltohistoria entuudestaan tunnetaan, sitä varmempaa vertailun tekeminen on.

Asiakkaiden raportoimaa on mm. seuraavat ilmiöt:

- Öljynkulutuksen vähentyminen
- Kattilan puhtausasteen muutos parempaan nuohosvälin päätteeksi
- Sunttiventtiilit ovat vertailukelpoisissa olosuhteissa vähemmän auki
- Automaattisäädöllä varustetut vesikiertopiirien sisätermostaatin ohjausarvoa on saanut alentaa saman mukavuusasteen saavuttamiseksi.
- Polttimen käyntivälit harvenevat.

Merkitävin ja tilastoista tarkistettava muuttuja näistä on nimenomaan öljynkulutuksen vähentyminen, jonka tuotteemme tekee.

Pasi Hämeenaho

Säästöä varmasti tulee jos sisälämpötilan termostaattia vääntää pienemmälle.
Miksi laboratorio-olosuhteissa energiankulutusta ei voisi mitata? Samalla kattilalla samoissa ulkoisissa olosuhteissa esim.5kuutiota vettä 10 asteesta 85 asteeseen, otetaan aika ja mitataan öljyn menekki. Jos mainospuheet pitävät kutinsa, noinkin yksinkertaisella kokeella tuote "räjäyttää pankin".

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #5

"Säästöä varmasti tulee jos sisälämpötilan termostaattia vääntää pienemmälle."

Ja jos lämmitysjärjestelmän teho ei ole sama uudella asetusarvolla niin viluhan siitä tulee.

Palaan tuohon pankin räjäyttämiseen myöhemmin.

Pasi Hämeenaho Vastaus kommenttiin #6

Hei Ville, lupailit palata asiaan myöhemmin. Milloin tämä ajankohta on?

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #7

PARI-tuotteilla vaikutetaan polttoöljyn energiatehokkuuteen, ei sen lämpöarvoon. Tämän vuoksi täysin eristettyyn systeemin ei vapaudu enempää energiaa kuin ilman PARI-tuotteilla lisäaineistamista.

Suurin ongelma laboratoriossa tehtävissä mittauksissa on se, että ne ne pitää saada vastaamaan termodynaamisena prosessina käytännön sovellusta, jossa lämpöenergia laitetaan tekemään töitä ja joissa luonnollisesti on myös häviöitä. Tietenkin jos tälläinen tilanne lavastettaisiin, pitäisi se tehdä mahdollisimman pitkälle kenttäolosuhteita vastaavaksi energiataseiden osalta, jotka sitten pitäisi myös olla tiedossa käytännön sovelluksesta. Joku voisi äkkiseltää kuvitella, että sellainen on helppoa ja edullista toteuttaa.

Energia kuitenkin käytetään tyypillisesti aina kenttäsovelluksissa, joissa häviöihin pystytään PARI-tuotteilla vaikuttamaan vähentävästi.

Tässä yksi käytännön sovellus, jossa vaikutukset ovat todennettu:

S&S Fred Ab, Närpiö. Polttoöljyn kulutus vähentynyt yli 40%, satomäärän kärsimättä. Käyttökokemusta PARI–tuotteista alkaen vuodesta 2012. Lausuntoon kerätyt tilastot sekä aiemmat tilastoinnit tarkistettavissa Ely-keskuksesta, Verottajalta, Tullista ja S&S Fred Ab:n kirjanpidosta.

https://www.youtube.com/watch?v=U3DRw3192Po

Näin tarkkaa, laajaa ja pitkäkestoista vertailua laboratoriossa on hankala mallintaa kustannustehokkaasti ja käyttännön elämää vastaavasti.

Lisäksi kaikki laboratoriossa toistetut tulokset pitää pystyä myös toistamaan käytännön sovelluksessa, että tulokset ovat myös käytännössä pitäviä.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka Vastaus kommenttiin #8

Höpö ja höpö.

Tuo edellä kuvattu "pankinräjäyttäminen" olisi aivan normaali tapa testata tämän liemen vaikutusta. Kattilalaitteiston työ on veden lämmitys ja sen tehokkuuden muuttumisen voisi aivan hyvin testata juuri edellä kuvatulla tavalla.

Se että yrität jaaritella turhuuksia, etkä suorita em kokeita kertoo kaiken oleellisen Turun Parista ja Pari-tuotteista.

Btw. Nettisivuillanne sanotaan (viljan) "Kuivauksessa jossa ohjaus on toteutettu hygrostaatilla, saavuttaa kuivattava vilja alemman kosteusprosentin aiemmin asetetulla hygrostaatin asetusarvolla."

Miksi? Hygrostaatti ohjaa kuivausta todennäköisesti prosessin poistoilman kosteuspitoisuuden mukaan. Jos vilja on kuivempaa kuin ennen Pari-lisäainetta, samalla asetusarvolla, mistä prosessiin tulee se ylimääräinen kosteus, joka estää hygrostaattia katkaisemasta kuivausta? Ei ainakaan viljasta..

Ja miksei tämä ylimääräinen kosteus tasaantuisi viljaan, jos se on kuivempaa...?

Tämä seuraava lainauskin on täysi vitsi "Kuumempi liekki tuottaa enemmän lämpösäteilyä, jota siirtyy aiempaa enemmän kuivaajauunista ilman lämmönsiirtoainetta suoraan kuivaajakaapissa olevaan viljan sisältämään kosteuteen.", ellei tuo liekki ole siellä kuivaajakaapissa.

Todella julkeaa valehtelua. IR-säteily ei taatusti kulje palopesästä viljaan ilman välittäjäaineita.

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #9

"Todella julkeaa valehtelua. IR-säteily ei taatusti kulje palopesästä viljaan ilman välittäjäaineita."

Mikäs on ilman kyky absorboida IR-säteilyä?

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #9

"Se että yrität jaaritella turhuuksia, etkä suorita em kokeita kertoo kaiken oleellisen Turun Parista ja Pari-tuotteista."

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23238...

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23238...

http://rikureinikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23238...

Riku, voitko soittaa minulle, niin keskustellaan vähän sinun agendasta ja siitä, että miten voisit paremmin osoittaa toteen näitä väittämiäsi. 050 525 74 52

Petri Koponen

TM Rakennusmaailma testaa: Pari Light – Hurjien lupauksien lisäaine öljylämmitykseen
TEKSTI KYÖSTI ISOSAARI; Energon Oy ja Helsingin yliopiston kemian laitos.
Kannattanee tutustua tuohonkin artikkeliin

Toimituksen poiminnat