Tulitehoa.fi Asiaa energiatehokkuudesta ja kilpailukyvystä

Tutkiva.fi

Tutkivajournalismi ei mitä ilmeisimmin tänä päivänä elä Suomessa kulta-aikaansa. Julkista keskustelua seuranneet ovat voineet huomata, kuinka toimittajat kokevat tulevansa vaiennetuksi ammatissaan. Itse kun aloin tutkiskella asiaa hieman tarkemmin, löysin MOT:n sivuilta linkin Tutkiva.fi sivustolle. Tutkiva.fi on tutkivan journalismin yhdistys.

21.12.2016 julkaistu tiedote Tutkiva.fi:ssä kertoo mm. seuraavaa:

"Tutkivan journalismin yhdistyksellä, Oikeustoimittajat ry:llä, Politiikan toimittajilla ja Taloustoimittajat ry:llä on huoli tutkivan journalismin riippumattomuudesta ja kriittisen journalismin toimintamahdollisuuksista Suomessa."

Koko tiedotteen voit lukea osoitteessa http://www.tutkiva.fi .

 

Tutkiva.fi:n Facebook sivuilla oli varsin mielenkiintoinen tutkimuksen julkaisu päivänmäärällä 26.4.2016, joka kertoo, että


"Toimituksiin kohdistuu taloudellisesti vaikeina aikoina erilaisia paineita.

Juttuja on jätetty julkaisematta ulkopuolisen painostuksen jälkeen muista kuin journalistisista syistä 13 %

Juttujen sisältöä on muutettu ulkopuolisen painostuksen jälkeen muista kuin journalistisista syistä 27,8 %

Toimitus on jättänyt käsittelemättä tai tutkimatta aiheita niiden arkaluontoisuuden takia 29,6 %tutkimus,

Paineet eivät ole vaikuttaneet julkaisupäätöksiin 33,3 %

Muu 18,5 %"

Lähde: https://www.facebook.com/Tutkiva/?fref=ts

 

Itselläni on sellainen käsitys, että piakkoin 100-vuotiaan itsenäisen Suomen sananvapaus ei ole ihan niinkään avointa, kuin keskiverto suomalainen uskoo sen olevan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MatiasTurkkila kuva
Matias Turkkila

Auts. Pitäisi varmaan vaihtaa saitin nimeksi www.himmaava.fi

Ville Valkama

Heh, mutta vakavasti ottaen:

"Toimitus on jättänyt käsittelemättä tai tutkimatta aiheita niiden arkaluontoisuuden takia 29,6 %"

Linkki tutkimukseen ei ollut toimiva, joten joudun tekemään johtopäätelmän että 29,6% vastanneista on ollut sitä mieltä, että heidän toimituksessaan on jätetty käsittelemättä tai tutkimatta aiheita johtuen aiheen arkaluontoisuudesta.

Jos tämä edustaa läpi mediakentän toimittajien näkemystä päivämäärällä 26.4.2016 niin täytyy kyllä todeta, että rahan vaikutus toimitukselliseen työskentelyn vapauteen Suomessa on ollut huomattavasti suurempaa kuin olen osannut edes kuvitella.

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tutkiva journalisti tekee todella tärkeää ja hankalaa työtä. Siinä joutuu yleensä napit vastakkain poliittisten ja/tai taloudellisten vallankäyttäjien kanssa. Tutkivan journalistin työ on Suomen kaltaisissa demokratioissakin myös monella tavalla riskialtista ja jopa vaarallista.

Mitä vähemmän demokratiaa valtiossa on, sitä vaarallisempaa ja jopa mahdottomampaa tutkivan journalistin työ on. Siinä altistuu uhkailulle, työpaikan ja etujen menetykselle.

Diktatuurimaissa itsepintaiset tutkivat journalistit hakataan porttikäytävässä. Elleivät he usko, kuolema saattaa olla seuraava askel. Toimittajan työ on kaikkein vaarallisimpia - ja tärkeimpiä. Onhan kysymyksessä neljäs valtiomahti, jonka puuttuminen tarkoittaa sitä, että maassa ei ole toimivaa demokratiaa.

Ville Valkama

Olen samaa mieltä työn tärkeydestä. Tämä viikko on ollut jokseenkin silmiä avaava ja on antanut uutta pohdiskeltavaa.

Voiko kansalainen tehdä jotain sen eteen, että tutkivan journalistin asema Suomessa tai maailmalla olisi riippumattomampi?

Ja voiko kansalainen tehdä jotain sen eteen, että uutisvirrasta saataisiin objektiivisempaa?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös Sipilä jo alunperinkin sanonut aikovansa pääministerin pallilleen päästyään johtaa Suomea kuin pääjohtaja yritystä, johon monett asiantuntijat kilpaa alkoivat huutaa ettei valtiota voi johtaa kuin yritystä. Sipilällä on selvästi yrityksen pääjohtajan ja valtion pääministerin käsitteet pahasti sekaisin ja ei siis ole ihme että jälki on ruman diktaattorimaista. Eikä siinä kaikkii, vaan kun koko Suomi ollaan samassa veneessä keskellä järvenselkää, niin pääministeri halaa ottaa tulpan pois jotta veneen voi tyhjentää vesistä.

Ville Valkama

Hei Daniel,

Ja kiitos kommentista.

Tarkennukseksi kaikille, että tämä puheenvuoro ei käsitellyt pääministerin suhdetta lehdistöön tai pääministerin tapaa toimia millään tavalla.

Halusin nostaa esiin yleisesti lehdistön tilaa ja tilannetta.

Toimituksen poiminnat