Tulitehoa.fi Asiaa energiatehokkuudesta ja kilpailukyvystä

Polttamalla puuta sähköntuotantoon tuottaa 12% enemmän hiilidioksidipäästöjä...

Englannissa uutisoidaan siitä, että puusta muodostetulla hiilidioksidilla tuotetaan vähemmän sähköä hiilidioksiditonnia kohden kuin kivihiilellä.

http://www.dailymail.co.uk/news/article-4255010/Id...

”Second, burning wood, because of its lower heat efficiency, emits 12 per cent more CO2 than burning coal per unit of electricity.”

Onko mitään käsitystä mistä tämä voisi johtua?

Minulla on ja haluaisin jakaa sen käsitykseni sekä tiedon kaikille Suomessa.

Mikäköhän medioista tarttuisi täkyyn?

Vai pitääkö omistaa sanomalehti, jotta omistaa sananvapauden, niinkuin Matti Virtanen totesi Pressiklubissa 24.2.2017 ?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

En yhtään epäile, etteikö tieto sinällään olisi oikea, mutta mitä se itse asissa tarkoittaa? Fakta kuitenkin on, että fossiilisen hiilen poltto hiilidioksidiksi ilmakehään ei palaa takaisin kivihiileksi maan poveen, mutta puun sisältämän hiilen poltto palaa takaisin puuksi ja lopulta osa siitä sitoutuu erittäin pitkäksi aikaa maanpoveen eli siitä tlee aito hiilinielu.

Mitä yrität muuten kertoa blogillasi? Jos sinulla on tietoa ja haluat sanoa sen, niin miksi et sano?

Ville Valkama

Olen koittanut sanoa aika paljon painavaa asiaa energiatehokkuudesta ja energiatutkimuksesta viimeiset vuodet, oikeastaan kenenkään toimittajan aidosti kiinnostumatta asiasta.

Se huomio mitä olen lähinnä saanut viestilleni on ihmisten kateus ja sen kautta esiintyvä negatiivinen agitointi yritystäni ja sen tuotteita vastaan.

Hyvänä esimerkkinä VTT:n Nils-Olof Nylundin dissaukset YLE Svenskan haastattelussa, jota varten Nils-Olofin ei ollut pitänyt ottaa edes selvää, mistä lähtee kommentoimaan.

Julkinen anteeksi pyyntö ja YLE Svenskan tutkivajournalismi pysähtyi kuin seinään, kun YLE Svenskalle alkoi kirkastua, että markkinointi väittämissämmme on paljon enemmän perää kuin olivat uskoneet.

Kysymys on hyvin yksinkertaisesta ilmiöstä. Mitä enemmän polttoaineessa on hiiltä, ja mitä korkeammassa lämpötilassa se palaa (mita nopeampi on palamisreaktio) sitä suuremmissa määrin polttoaineen kemiallinen energia vapautuu sähkömagneettisena aaltoliikkenä aiheuttaen jatkumon, joka näkyy koko termodynaamisen systeemin hyötysuhteen nousuna.

Suoraan sanottuna, hakelämpöä menee prosessin ylläpitämiseen kemiallisena energiana selvästi enemmän kuin öljyn energiaa menee ja tämä tarkoittaa sitä, että loppukäyttäjä maksaa laskun kun ulkoinen lämpöyrittäjä kuppaa asiakkaan kassan tyhjäksi. Tämä ilmiö ulosliputtaa teollisuutta Suomesta ulkomaille.

Näin, sanoin sen nyt hieman kärjistäen, mutta tämä on totisinta totta.

Kiitos kysymyksestä!

Ville Valkama

http://www.konepaallystoliitto.fi/wp-content/uploa...

Sivulla 21, lyhyt esimerkki mitä polttoaineen hyödyntäminen tehokkaasti tarkoittaa.

Vaikka onkin itseni kirjoittama, se on täyttä faktaa ja luvut voi tarkistaa asiakkaan kirjanpidosta, ELY-keskuksesta ja verottajalta.

Draxin tapauksessa kun kysymyksessä oli sähköntuotanto on ero "vain 12%" koska kysymyksessä on lämpövoimakone, jossa lämpösäteilyä ei pysty hyödyntymään siinä samalla tavalla kuin lämpösidonnaisessa tuotannossa, jossa energialla muovataan massoja tai kappaleita.

Kun otetaan vertailuksi öljy ja hake, prosessiksi kuumavesikattila, niin ero polttoaineiden energiatehokkuuksissa on valtava. Ja sitä ei voi vertailla kattilahyötysuhteella, koska energia käytetään kattilan jälkeen.

Ja myös nestekaasu, maakaasu ja biokaasu ovat höyry-lauhde prosesseissa kaukana öljyn energiatehokkuudesta.

Eero Mattila

Blokistilta unohtui luonnonlaki, jonka mukaan puu on vertailun ainoa energialähde, joka kasvaessaan sitoo hiilidioksidia.
Käytännössä hiilidioksidi kiertää uusiutuvien energialähteiden käytössä samalla tavalla kuin ravinteet luonnossa. Hiilidioksidi ei siis lisäänny uusiutuvia energialähteitä käytettäessä vaan se kiertää, tämä täytyisi blokistinkin ymmärtää.
- Kiertotalous on päivän puheenaihe mm. EUSSA!!!

Ville Valkama

Kiitos kommentista.

Monissa yrityksissä päivän puheenaihe on kilpailukyky. Joskus viikon puheenaihe Suomessa oli se, että VTT vaientaa soraäänet energiatutkimuksessa. Muutaman kuukauden puheenaiheena Suomessa oli tuottavuusloikka.

Nykyistä kiertokulkuajattelua pitäisi laajenta melko paljon mm. energiatehokkuuden osalta, että sillä olisi jotain tekemistä järkevyyden kanssa.

Lisäys:

Kun huomioidaan se seikka, että puuta pitää polttaa hiilidioksidiksi 12% enemmän kuin kivihiiltä tuottaakseen MWh sähköä, niin tämä tarkoittaa sitä, että puunpoltto vapauttaa ilmakehään enemmän hiilidioksidia kuin kivihiilen poltto.

Kun asiaa tarkastellaan sellaisten tuotantoprosessien kannalta, jossa ei ole käytössä höyryturbiinia, on ero energiatehokkuuksissa vielä suurempi.

Kun vertailuun otetaan öljy ja hake, niin ero merkittävästi suurempi. Rohkenen kaikkeen näkemääni ja kokemaani pohjautuen väittää, että tätä ei ole tutkittu Suomessa niin, että sitä olisi totuudenmukaisesti raportoitu.

Jos jollain on asiaan liittyen tutkimusraportti käytettävissä, pyytäisin toimittaa sen minulle tutustuttavaksi.

Käyttäjän JukkaKeskinen kuva
Tapio Keskinen

Tässä ilmasto hypetyksessä on totta, että uusiutuvien poltossa syntyvä hiilidioksidi palaa aikanaan takaisin hiilinieluun, mutta yhtä lailla se fossiilisenkin poltosta vapautuva CO2 sitoutuu yhtä nopeasti. Ei taida esimerkiksi yhteyttävä kasvi tunnistaa mistä hiilidioksidi on peräisin. Jujuhan on vain siinä, että jos puuta ei kaadeta ihmisen toimesta se aikanaan kaatuu, lahoaa ja vapauttaa lahotessaan sitoneensa hiilidioksidin.

Olisi vain jo korkea aika palata kustannus tehokkuuteen ja suomen alijäämän korjaamisen energiapolitiikassa. Puolet valtion alijäämästä syntyy osto energiasta, ja se on paljon se. Kasvava hiilidioksidi pitoisuus ei ole se ongelma.

Ville Valkama

"Olisi vain jo korkea aika palata kustannus tehokkuuteen ja suomen alijäämän korjaamisen energiapolitiikassa."

Aivan loistavasti tiivistetty, kiitos.

Valtion alijäämää ei paikata polttamalla puuta joka paikassa, missä sillä saadaan luotua lisää työpaikkoja kotimaisen energianketjussa, vaan sillä että todellinen energiatehokkuus huomioidaan kun polttoainevalintoja tehdään. Ja sillä, että palaminen optimoidaan.

Toimituksen poiminnat