Suurin häviäjä energiatehottomuudessa on Verottaja

Suomi tuottaa energiansa energiatehottomasti ja suurin taloudellinen häviäjä energia tehottomuudessa on Verottaja.  

Näin tapahtuu, koska energiatehottomuus syö yritysten kilpailukykyä, heikentää vaihtotasetta sekä ulosliputtaa suomalaisia tuotantolaitoksia ulkomaille. Tällöin veroja maksetaan vähemmän, koska ostovoimaa kansalaisella on vähemmän.

Hiljattain Englannissa uutisoitiin puun energiatehottomuudesta sähköntuotannon polttoaineena. Uutisessa kerrottiin, että polttamalla puuta tuotetaan 12 % enemmän hiilidioksidia yhtä sähkö KWh kohden kuin mitä tarvitsisi tuottaa polttamalla kivihiiltä.

Maalikoille tarkennukseksi, että käytettäessä kivihiiltä tai puupolttoaineita lämmön tuottamiseen perustuu energian vapautuminen valtaosaltaan hiiliatomin ja happimolekyylin yhtymiseksi hiilidioksidiksi. Kemiassa tämä reaktio tunnetaan exotermisenä reaktiona eli energiaa vapauttavana ilmiönä. Hiilidioksidimolekyylin muodostuessa on vapautuva energiamäärä tämän hetkisen tutkitun tiedon mukaan vakio. Vapautuva energianmäärä on n. 400 kJ / kMol.

Eli kun hiilidioksidia muodostuu, vapautuu polttoaineesta kemiallistaenergiaa aina saman verran yhtä hiilidioksidi molekyyliä kohden. Moni varmasti tässä kohtaa miettii, että miten sitten voi olla mahdollista, että poltettaessa puuta tarvitsee muodostaa 12 % enemmän hiilidioksidia tuottaakseen yhden sähkö KWh kuin poltettaessa kivihiiltä.

Vastaus on, että näin tarvitsee tehdä, koska poltettaessa puuta energianvapautuminen ei ole intensiteetiltään samaa luokkaa kuin kivihiilellä. Energian vapautuminen polttoaineesta on merkittävin kohta energiantuotannon prosessista koko energian käytön hyötysuhteen kannalta. Jos palotapahtuma on epätäydellinen tai hidas on seurauksena matala palamislämpötila ja huono energiankäytön hyötysuhde. Silloin kun palotapahtuma on täydellinen ja nopea on seurauksena kuuma polttorintama, joka vapauttaa energiaa tehokkaasti ja termodynaamisen systeemin hyötysuhteen kannalta hyvässä muodossa.

Asia kokonaisuuden ymmärtäminen vaatii tarkkuutta ja avoimuutta uusille asioille, jotta ilmiön pystyy ymmärtämään alusta loppuun.  Jopa akateemisesti koulutetuilla energia-alan ihmisillä on vaikeuksia ymmärtää tätä asiaa. Osa ymmärtää, osa ei ymmärrä.

Tämä asia vaatisi Suomessa merkittävää julkistakeskustelua, koska tällä hetkellä Verottaja menettää paljon rahaa siinä, että energiatehottomia tuotantomuotoja tuetaan vero euroin ja tehokkaita tuotantomuotoja haittaverotetaan aiheetta. Samalla tuhotaan merkittävissä määrin Suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

Kokonaisveroaste Suomessa voisi olla selvästi pienempi, jos tämä asia otettaisiin keskusteluun julkisuudessa.  Samalla ehkä myös monet muut poliittiset dilemmat olisivat helpommin ratkaistavissa, kun kauppatase olisi enemmän plusmerkkinen hyvin vetävän vientiteollisuuden ansiosta sekä sen ansiosta, että hyödykkeitä ei tarvitse tuoda Suomeen ulkomailta koska Suomessakin olisi taas kannattavaa valmistaa lämpösidonnaista tuotantoa.

Verottajan jälkeen suurin häviäjä on tietenkin Suomen kansalainen, joka maksaa korkeampaa veroastetta energiatehottomuudesta.

VilleValkama
Sitoutumaton

Kasvuyrittäjä Varsinais-Suomesta. Tarjoan lukijoille kilpailukykyä ja ostovoimaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu