Tulitehoa.fi Asiaa energiatehokkuudesta ja kilpailukyvystä

Fysiikan ymmärtämisen vaikeudesta, osa 2

Vesihöyry Mollier h,s -piirros. P.Sarkomaa ja S.Sarmaslahti, Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu, vuodelta 1977. Ilmeisesti hyvin yleinen h,s -piirros Suomessa.

Entalpia (kJ/kg) kulkee pysty akselilla, vaaka akselilla on entropia (kJ/kg *K).

Kuvaajien painekäyrät kulkevat tulistetun höyryn alueella hyvin laajojen lämpötila-alueiden läpi. Lämpötilan kasvaessa entropia kasvaa vakiopaineessa, jolloin kysymys kuuluu että miten tätä entropiaa on pystytty mittaamaan siitä höyrystä, että se on tähän kuvaajaan ja moneen muuhun taulukkoon saatu?

Se kiinnostaa minua, koska lämmönsiirtoilmiöissä on vielä paljon sellaista, jota ei oppikirjoihin ole painettu niinkuin fysiikka niissä itseään toteuttaa.

 

Kysymys on alunperin osoitettu herralle nimeltä Kaj Luukko hieman toisessa muodossa:

https://

 

Herra Luukkoa näyttäisi hallitsevan sellainen käsitys, että kaikki mitä hän ajattelee, täytyy olla täydellisen totta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Ville ei osaa hahmottaa todellisuutta. Mutta antakaas kun autan Villeä.

Todellisuutta on se, että Villen ymmärrys fysiikasta on hyvin vähäinen.

Niinpä todellisuutta on myös se, että Villen kanssa ei voi keskustella fysiikasta, koska hän vain teeskentelee ymmärtävänsä sitä. Siksi keskustelu on kuin kinaamista lapsen kanssa.

Todellisuutta on se, että Turun Pari Oy huijaa asiakkaitaan pseudotieteellisillä väittämillä ja myymällä tärpättiä järjettömällä hinnalla.

Todellisuutta on myös se, että Turun Pari Oy:n huijauksesta vastuussa ovat pääasiassa yhtiön hallitus ja Ville Valkama sen puheenjohtajana.

Edellisestä seuraa, että Ville Valkama on joko lapsellinen ja tietämätön, tai sitten hän on huijari.

Valitettavasti on todellisuutta myös se, että Ville tuntee huonosti lakia. Ehkä kannattaisi opiskella myös sitä, samalla kun perehtyy termodynamiikan kiehtovaan maailmaan.

Ville Valkama

Timo on sitten hyvä ja alkaa kertomaan niitä fysikaalisia faktoja, perustellen ja samalla olisi hyvä myös tuoda jotain empiirisestia havaittua dataa näytille.

Tapasi väittää minua tietämättömäksi fysiikasta ja huijariksi on törkeää eikä perustu mihinkään tosiasialliseen faktaan, joka sinun pitäisi pystyä näyttämään toteen kun herjaat minua.

Timosta siis on jo jätetty rikosilmoitus sen jälkeen, kun hän meni herjaamaan minua julkisesti huijariksi puheenvuoron kommenttikentässä.

Sama tahallinen herjaaminen näyttää edelleen jatkuvan.

Perään kuulutan avointa ja asiallista keskustelua, koska asiakokonaisuus (energiatehokkuus ja sen mitattavuus) on kansantaloudellisesti tärkeä ja tarvitsee huomiota, jotta Suomessa osataan tehdä oikeita ratkaisuja energiapolitiikassa.

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen

Villen ymmärrys ei vaan parane. Ilmeisesti opiskelu ei ole auttanut?

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #3

"Timo on sitten hyvä ja alkaa kertomaan niitä fysikaalisia faktoja, perustellen ja samalla olisi hyvä myös tuoda jotain empiirisestia havaittua dataa näytille."

Käyttäjän tyy kuva
Timo Ylhäinen Vastaus kommenttiin #4

Niin, Ville. Tiedän, että osaat lainata itseäsi.

Ville Valkama Vastaus kommenttiin #5

Eli Timo Ylhäinen ei perustele asioita, niinkuin asiaan kuuluu.

Käyttäjän jannepohjala kuva
Janne Pohjala

En ole Luukko, mutta opiskellut Lappeenrannan teknillisessä korkeakoulussa.

Vastaan että kysymys on irrelevantti. Aineen käyttäjän tulee niillä laitteilla joihin Paria on myyty saavuttaa mittavissa oleva luvattu vaikutus.

Energiamäärä mitataan tuotetun kaasun tai lämmitetyn nesteen tilavuudella ja lämpötilalla (lähdön ja tulon erotus).

Koska tutkitusti ei ole löydetty 30-40% energiamäärän kasvua tai käänteisesti öljynkulutuksen vastaavaa vähenemistä, tämä on ainoa relevantti asia. Aine ei toimi siinä käytössä ja niissä laitteissa joihin se on myyty, siten kuin on luvattu.

Eikä asiaa auta entalpiasta tai eetteriteoriasta keskusteleminen.

Ville Valkama

"Vastaan että kysymys on irrelevantti. Aineen käyttäjän tulee niillä laitteilla joihin Paria on myyty saavuttaa mittavissa oleva luvattu vaikutus. "

Niin, väitätkö sitten että se on saavuttamattomissa?

"Energiamäärä mitataan tuotetun kaasun tai lämmitetyn nesteen tilavuudella ja lämpötilalla (lähdön ja tulon erotus). "

Niin sitä mitataan, mutta selvästikkin jää paljon mittaamatta tällä menetelmällä.

"Koska tutkitusti ei ole löydetty 30-40% energiamäärän kasvua tai käänteisesti öljynkulutuksen vastaavaa vähenemistä, tämä on ainoa relevantti asia. Aine ei toimi siinä käytössä ja niissä laitteissa joihin se on myyty, siten kuin on luvattu. "

Turun Pari Oy:n tutkimuksiin perustuen säästöä tulee. Kuka muu kuin Turun Pari Oy on tutkinut tieteellisin perustein ja menetelmin asiaa? Itse en ole saanut vielä yhtään kutsua aloituspalaveriin tieteellistä perustutkimusta tekevän yliopiston toimesta, vaikka olen vuodesta 2008 lähtien sellaiseen pyrkinyt säännöllisen epäsäännöllisesti. Tällä hetkellä on useampi tarjouspyyntö vetämässä - vastauksia niihin odotellaan. Kolmesta on tänä keväänä tullut jo selkeä ilmoitus, etteivät tee tarjousta, epämääräisin perustein perusteltuna tai perustelematta.

"Eikä asiaa auta entalpiasta tai eetteriteoriasta keskusteleminen."

En nyt ymmärrä, mitä koitat väittää. Lue blogi uudelleen.

Ville Valkama

Olen melko varma, että olen nähnyt puheenvuorossa kirjoittavan säteilytekniikkaan ja voimalaitostekniikkaan perehtyneitä blogisteja.

Olisi keskustelulle lottovoitto jos he löytäisivät tähän kommentoimaan.

Käyttäjän virtanenanttim kuva
Antti Virtanen

Säteily osalta tässä oleellisinta lienee sen synty ja määrä, absorboituminen ja miten säteily päätyy "oikeaan" kohteeseen.

Ville Valkama

Hyvin tiivistetty.

Lämmönsiirtymisen mekanismit ovat loppupeleissä hyvin huonosti tunnettuja kun tutkii kirjallisuutta.

Lukuisiin Heat & Mass transfer käsikirjoihin tutustuneena olen havainnut, että ne eivät käsittele tulipesän ja lämmön vaihtimen välissä olevan lämmönsiirtopiirin energiansiirtoa termodynaamisena systeemina.

Simultaneous heat transfer on termi, joka tarkoittaa sitä että lämmönsiirrossa on mukana vähintään kaksi tapaa siirtää energiaa. Konvektion ja johtumisen kohdalla tätä voi yrittää mitata lämpötilalla, mutta SM-aaltoliikkeellä ei ole lämpötilaa eikä se tarvitse väliainetta siirtyäkseen paikasta A paikkaan B, ja se pystyy tekemään sen siirtymän siinä, vaikka se väliaine olisi läsnä.

Termien radiosity ja netradiation sisältö sotii hieman termodynamiikan pääsääntöjä vastaan, jos minulta kysytään, mutta ne ovatkin vain ihmisen kirjoittamia kaikki kolme. Ja täydennetään nyt jälkikäteen, että kaikelle kolmella viittasin termeihin radiosity, netradiation ja termodynmiikan pääsääntö.

Toimituksen poiminnat