Tulitehoa.fi Asiaa energiatehokkuudesta ja kilpailukyvystä

Kaikki blogit puheenaiheesta Printtimedia

Kuoleeko printtilehti?

Printtimedian kuolemaa on manailtu 2000-luvun alusta lähtien. Silti perinteinen paperilehti on pitänyt Suomessa pintansa yllättävän hyvin.

Mediatutkija Pasi Kivioja on tuoreessa väitöstutkimuksessaan ennustanut, että iltapäivälehdet tulevat lähivuosien aikana siirtymään kokonaan verkkoon.

Tulossa ensimmäiset somevaalit

Vaaleja tulee ja vaaleja menee, mutta ainakin yhdessä asiassa ensi huhtikuun eduskuntavaalit poikkeavat aikaisemmista. Ne ovat ensimmäiset vaalit, joissa sosiaalisella medialla on keskeinen merkitys.

Kehitys on ollut nopeaa. Perinteinen paperimedia on hurjassa syöksykierteessä, tilaajamäärät ovat laskeneet. Tällä hetkellä maakuntalehtien peittoprosentti maakunnan keskuskaupungeissa on alle 50 %. Nuorten, esim. noin 30-vuotiaiden keskuudessa se lienee jo alle 30 %. Osin menetystä ovat korvanneet sanomalehtien nettiversiot.

Vinkkejä Uudelle Suomelle

Vaikka Uusi Suomi ei toistaiseksi olekaan mikään rahasampo vaan tappiota tekevä media-alan yritys, ovat lukijamäärät kuitenkin huimassa nousussa. TNS Metrixin sivuilta paljastuu, että Uusi Suomi on pikkuhiljaa ottamassa valtakunnallisen median roolia lukijamäärien puitteissa. Lukijamäärissä lähestytään puolta miljoonaa jopa, ja kaikkien maakuntalehtien verkon lukijamäärät on ohitettu jo kirkkaasti. Puheenvuoronkin lukijamäärät ovat tasaisessa nousussa.

Näkyvyyttä ja tunnettavuutta siis piisaa yllin kyllin.

Kansa luottaa Yleisradioon

Kunnallisalan kehittämissäätiön yli tuhannelle suomalaiselle tekemän kyselyn perusteella suomalaiset luottavat uutismedioista eniten Yleisradioon. Kolmen kärjessä olivat YLEn tv- ja radiouutiset, välissään vain STT. YLEn uutisten kansalaisilta saama luottamus (87 %) ylitti huimasti sekä valtakunnallisen päälehden (66 %) että maakunnalliset valtalehdet (62 %). Kysely avaa mielenkiintoisen näkökulman kaupallisen median kokemiin vaikeuksiin ja tilaajien vähentymiseen.

Mureneeko Hesarin valta-asema?

Kiinalaiset keksivät paperin, he myös oivalsivat, että sillä voi pyyhkiä takapuolensa. Paperi on puujohdannaisena osa biosfääriä, joka monimutkaisina vuorovaikutuksina muodostaa elävien organismien ravinnonlähteiden osajoukon. Nythän metsästä viedään korjuutähteetkin – kuulemma pitäisi 30 prosenttia jättää lannoitteeksi 1].

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä